Kolay ebeveynlik

Bugün bir ürün gördüm internette: kolay kavranabilen tırnak makası. 

Tedirgin bir anne-baba canlandırın gözünüzün önünde, ilk bebeklerini bekliyorlar,nasıl  bakacaklarını bilmedikleri için çok endişeliler çünkü daha önce hiç bir bebeğin büyütülmesine şahit olmamışlar. Eskiden insanlar geniş aile olarak yaşarken illa ki kuzen, yeğen, vb bir bebeğin bakımını farkında olmadan gözlemliyorlardı, en azından bi kucağına almışlıkları vardır. Çekirdek aile olarak yaşamaya başladığımızdan beri, bebek bakımı da dahil bir çok aile görgüsünü öğrenemez oldu insanlar. Şanslı olanlar kendi kardeşlerinin bakımına katılmış olabilir ama ötesi çok nadir. Bir çok babanın ilk kucaklarına aldıkları bebek kendi bebekleri oluyor. Aslında bu çok acı.

Tedirgin aileye geri dönüyorum, çok uzak sayılmazlar, öyle değil mi? Çevremizdeki hemen hemen her yeni aile olabilir, hatta siz de bu dönemden geçtiniz veya geçeceksiniz. Bu kadar endişe doluyken karşına çıkan ürünün ismine bak: kolay kavranabilen tırnak makası. “Yani diğerleri zor mu kavranıyor?” (Endişe tavanda) “Tamam, kolay kavrananı alıyoruz.”

Boğulmayı önleyici yastık. “Boğulma mı?!? Aman Tanrım! Hemen alıyorum.” (Ailenin o anda düşündüğü: bu yastığı almazsam bebeğim boğulabilir)

Bakış açıları son derece farklı iken bu ürünler nasıl anlaşılıyor: reflü yastığı, emekleme dizliği, bel koruyucu, solunum izleme cihazı, neler neler… Firmalar da yeni ebeveynlerin endişelerini suistimal etmeyi malesef çok iyi başarıyorlar. 

Bebek mağazalarını ve internet sitelerini lütfen ciddiye almayın. Yeni ebeveynleri dinlemek de pek doğru olmayabilir, sürekli bir rekabet “aaa siz almadınız mı kolik önleyici biberondan?!? Bizim ilk aldığımız üründü, cık cık cık” falan kınamalar. Sizden en az 2-3 yıl tecrübeli, sizinle rekabet döneminde olmayan annelerle konuşmanız iyi olacaktır. 

Ama her tavsiyeyi uygulayın demiyorum tabi. Tırnak makasının kolay kavranabileni belki vardır ama ebeveynliğin kolay olanı yok arkadaşlar, kuralı da yok, doğrusu ve yanlışı da yok. Bazıları kendileri zorlaştırıyor, o ayrı mesele. Her aile yaşayarak kendi düzenini kurar, çocuklarını büyütürken anne-babalar da olgunlaşırlar. Püf noktaları var elbet ama size yapılan önerileri elemek elinizde, kiminin doğrusu diğerinin yanlışı olabilir. Rahat olun ve tadını çıkarın 😉

Yorum bırakın